19 oktober 2019 Battlefield Tour "Slag om Woensdrecht", bevrijding van de Zuidwesthoek en Bergen op Zoom

In de maand dat de regio van de Brabantse Wal 75 jaar geleden bevrijd is, organiseren wij op zaterdag 19 oktober 2019 de Battlefield Tour "Slag om Woensdrecht", bevrijding van de Zuidwesthoek en Bergen op Zoom. In een touringcar gaan wij met een deskundige gids de Zuidwesthoek en Bergen op Zoom bezoeken. Op deze dag krijgt u het complete verhaal te horen van het Brabantse deel van de Strijd om de Schelde.

De gevechten in dit deel van Noord-Brabant in oktober 1944 behoorden tot de bloedigste gevechten van de bevrijding van ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog en beslissend voor het verloop van de strijd in het najaar van het vijfde oorlogsjaar. De door Canadezen uitgevoerde operatie ondervonden in met name in en om Woensdrecht grote weerstand, waardoor er aan beide zijden veel slachtoffers vielen.

Nadat wij de ophaalroute hebben gereden, zullen wij ons per touringcar verplaatsen naar locaties als Ossendrecht, Hoogerheide, Woensdrecht en Bergen op Zoom. Wij parkeren de touringcar op diverse locaties, die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de gevechten.
Wij brengen ook een bezoek aan de Canadian War Cemetry in Bergen op Zoom. Na afloop van de tour zult u een goed beeld hebben van de achtergronden van de strijd op en rond het fraaie landschap van de Brabantse Wal. Een landschap dat zo van invloed was op het verloop van de gevechten.Tevens kunt u zelf beoordelen in welke mate het overigens fraaie landschap van de Brabantse Wal van invloed is geweest op het verloop van de gevechten in oktober 1944.
Deze boeiende rondrit zal plaats vinden tussen 10.00 en 17.00 uur. Tijdens de rondrit wordt er een lunchstop gehouden.

De Canadese opmars had tot doel de toegangsweg naar Zeeland bij buurtschap Korteven in handen te krijgen. Het offensief begon op 2 oktober vanuit Antwerpen. Aanvankelijk verliep alles volgens planning en op 5 oktober passeerde een Canadese eenheid de Belgisch-Nederlande grens. In de dagen die volgden ondervond men steeds meer Duitse tegenstand en slaagden de Canadezen er niet in het doel van hun offensief te bereiken.

Na dagen van strijd in Hoogerheide verlegden de Canadezen hun aandacht naar de polders buiten Woensdrecht. Op 13 oktober 1944 openden de Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada het offensief. Zij probeerden met hun aanval de strategische toegangsweg en de spoorlijn naar Zeeland in handen te krijgen. In Zeeland, met name op Walcheren, hadden de Duitsers een groot aantal stukken geschut opgesteld. Deze kanonnen waren gericht op de Westerschelde en zorgden ervoor dat geallieerde bevoorradingsschepen de haven van Antwerpen niet konden binnen lopen. Om de toegang tot de Zeeuwse eilanden af te sluiten hadden de Duitsers zich ingegraven langs de spoordijk van Bergen op Zoom naar Vlissingen. De frontale aanval van de Canadezen over dijkjes langs de ondergelopen polders bij Woensdrecht liep uit op een bloedbad. Onder de Black Watch vielen die dag 184 slachtoffers van wie er 58 sneuvelden. Alle vier de compagniescommandanten moesten gewond worden afgevoerd. Eén van de compagnieën bestond aan het einde van de dag nog maar uit vier man. Na deze bloedige dag was het bataljon zodanig gedecimeerd dat het bijna ophield  te bestaan. Het fiasco van deze vrijdag de dertiende staat in Canada nog altijd bekend als 'Black Friday'.

In de weken die volgden op de start van het Canadese offensief waren Woensdrecht en omgeving het toneel van bloedige man-tegen-man gevechten. In de bossen bij Lindonk hadden Duitse parachutisten van het 6. Fallschirm Jäger Regiment onder Von der Heydte wederom het voordeel van de hooggelegen grond. Dagenlang probeerden de Calagary Highlanders hen te verdrijven, maar dat lukt niet. De militaire situatie veranderd pas op het moment dat de 4e Canadese pantserdivisie vanuit Zeeuws-Vlaanderen wordt overgeplaatst naar een gebied in de omgeving van Kalmthout. Op 20 oktober openen zij een offensief, operatie Suitcase genaamd, die hen moest leiden naar Bergen op Zoom. De Duitse parachutisten op Lindonk trokken zich op 27 oktober 1944 terug op de noordzijde van Bergen op Zoom. Tussen hen en de Canadese bevrijders van de stad ontstonden straatgevechten die enkele dagen duurden. Opnieuw een hevige strijd die tientallen militairen het leven kostte.

Door wekenlange aanhoudende gevechten in de Zuidwesthoek liepen de verliezen aan Duitse en geallieerde zijde samen op tot bijna duizend doden en een veelvoud aan gewonden. Ook kwamen vele tientallen burgers om het leven in de strijd om de vrijheid. In Woensdrecht en omgeving vielen de meeste militaire doden. Ooggetuigen zeggen dat Woensdrecht de hel op aarde was.

De gehele dag staat onder de deskundige leiding van militair historicus Johan van Doorn. Hij onderzoekt al meer dan 25 jaar de aangrijpende oorlogsgebeurtenissen in Zuidwest-Brabant en schreef hier een boek over met de titel ‘Slag om Woensdrecht: bevrijding van de Zuidwesthoek oktober 1944’.

Ga naar onderstaande link voor een korte impressie met Johan van Doorn.
https://www.youtube.com/watch?v=SAJUD03Kz4s 

Heeft u altijd eens meer willen weten over de bevrijding van de regio Woensdrecht-Bergen op Zoom dan is dit uw kans!

Deze reis heeft een vertrekgarantie!

Omschrijving
Data & Prijzen
Opstapplaatsen