30 maart 2019 Rondrit "De Slag om Woensdrecht"

Op zaterdag 30 maart 2019 maken we een rondrit per touringcar met een deskundige gids in het teken van ”De Slag om Woensdrecht”.

Deze reis heeft een vertrekgarantie!

De Slag om Woensdrecht was een onderdeel van de Slag om de Schelde en vond plaats in oktober 1944. De door Canadese eenheden uitgevoerde operatie in en om Woensdrecht was de op één na de bloedigste operatie in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Canadezen ondervonden in dit gebied grote Duitse weerstand, waardoor er aan beide zijden veel slachtoffers vielen.

Nadat wij de ophaalroute hebben gereden, zullen wij ons per touringcar verplaatsen naar de locaties in en om Woensdrecht die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de gevechten in oktober 1944. Tevens kunt u zelf beoordelen in welke mate het overigens fraaie landschap van de Brabantse Wal van invloed is geweest op het verloop van de gevechten in oktober 1944.
Deze boeiende rondrit zal plaats vinden tussen 13.00 en 17.00 uur. Tijdens de rondrit wordt er een koffiestop gehouden.

De gevechten begonnen, nadat verschillende Canadese eenheden zich sinds begin oktober 1944 in Zuidwest-Brabant hadden verzameld, toen The Black Watch (Royal Highland Regiment) of Canada het offensief opende op 13 oktober 1944. Zij probeerden met hun aanval de strategische toegangsweg en de spoorlijn naar Zeeland in handen te krijgen. In Zeeland hadden de Duitsers een groot aantal stukken geschut opgesteld. Deze stukken geschut waren gericht op de Westerschelde en zorgden ervoor dat geallieerde bevoorradingsschepen de haven van Antwerpen niet konden binnenlopen. Om de toegang tot Zeeuwse eilanden af te sluiten hadden de Duitsers zich ingegraven langs de spoordijk van Bergen op Zoom naar Vlissingen.

De frontale aanval van de Canadezen door de ondergelopen polders bij Woensdrecht liep uit op een bloedbad. Onder The Black Watch vielen die dag 185 slachtoffers van wie er 58 sneuvelden. Alle vier de compagniescommandanten moesten gewond worden afgevoerd. Eén van de compagnieën bestond aan het einde van de dag nog maar uit vier man. Na deze bloedige dag was het bataljon zodanig gedecimeerd dat het bijna ophield te bestaan. Het fiasco van deze vrijdag de dertiende staat in Canada nog altijd bekend als ‘Black Friday’.
Enkele dagen later is het de beurt aan de Royal Hamilton Light Infantry, van de latere generaal Whitaker. Dit bataljon begint op 16 oktober aan hun aanval. Dagenlang wordt in en om Woensdrecht fel gevochten. De Canadezen zetten honderden toestellen in van de Royal Air Force en krijgen ook veel steun van de massaal aangevoerde artillerie. Uiteindelijk veroveren de Canadezen op 23 oktober het dorp. Van een bevrijding kan eigenlijk nauwelijks meer gesproken worden, gezien de bijna totale verwoesting van het dorp.

De laatste Duitse tegenstand vindt plaats in de bossen bij Lindonk. Daar hadden Duitse parachutisten van het 6. Fallschirm Jäger Regiment onder Von der Heydte wederom het voordeel van de hooggelegen grond. De Calgary Highlanders probeerden op 24 oktober 1944 tevergeefs de Duitse parachutisten uit de bossen te verdrijven, maar ook hier werden veel verliezen geleden en moest de aanval worden gestaakt. Alleen met hulp van pantsereenheden en artilleriesteun konden de bossen, pas nadat de Fallschirm Jäger zich hadden moeten terugtrekken na ruim drie dagen van felle gevechten, worden ingenomen. Ook hier waren de slachtoffers onder de Canadezen hoog: de Calgary Highlanders verloren 140 man.

Door de aanhoudende gevechten liepen de verliezen aan Duitse en geallieerde zijde samen op tot bijna duizend doden en een veelvoud aan gewonden. Ooggetuigen zeggen dat Woensdrecht de hel op aarde was.

De gehele middag staat onder de deskundige leiding van militair historicus Johan van Doorn. Hij onderzoekt al meer dan 25 jaar de aangrijpende oorlogsgebeurtenissen in Zuidwest-Brabant en schreef hier een boek over met de titel ‘Slag om Woensdrecht: bevrijding van de Zuidwesthoek oktober 1944’.
Iedere deelnemer ontvangt een hand-out van deze excursie.
Voor een korte impressie kunt u luisteren naar een interview dat Johan van Doorn op 12 oktober 2014 gaf voor de luisteraars van Omroep Brabant (duur 4 min 03).

Omschrijving
Data & Prijzen
Opstapplaatsen
Boeking